komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi iparisok csokiformákat gyártó 3D nyomtatót készítettek

 

Idén szeptember 28-án a pozsonyi Műszaki Egyetem Gépészeti karán került sor a tavalyi tanévet átívelő MyMachine elnevezésű program kiértékelésére.

A MyMachine egy nemzetközi program, amely Belgiumból indult és jelenleg 6 ország vesz benne részt. Szlovákia 2016-tól csatlakozott a projekthez, amely a Kárpátok alapítvány (Karpatská nadácia) támogatásával valósul meg.

A program három lépésből áll: felmerül egy ötlet, megszületik egy terv és elkészül a prototípus is. Ezek a fázisok azonban nem különülnek el egymástól, épp ellenkezőleg: a teljes folyamaton keresztül a projekt részvevői, alap- és középiskolások, valamint egyetemisták, egyenrangú felekként egy egész éven át együttműködnek a terv megvalósításán.

A komáromi Gépipari és Elektortechnikai Szakközépiskolát Mayer Alex, Dudás Ádám és Hegedűs István képviselték. Velük dolgozott a Műszaki Egyetem hallgatójakén Papp Adrián, aki korábban szintén az Ipariba járt. A csapat egy különleges, csokiformákat előállító 3D nyomtató elkészítésében működött együtt. A záróredezvényen a fiatalok ügyesen és kreatívan oldották meg az elkészült gép bemutatását, amely nagy sikert aratott a programban.

(Petheő Boglárka)

 

Hozzászólások

hozzászólás