komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi hajógyárban balatoni kompok és katamaránok gyártásába kezdenek

 

A komáromi SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalat nyerte el a Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított 15,9 millió euró értékű nyílt európai uniós közbeszerzési pályázatát, amelynek köszönhetően a hajógyárban megkezdődhet két darab negyvenöt méteres komp és két darab harmincöt méteres katamarán gyártása.

A komáromi hajógyár alkalmazottjainak feladata lesz az engedélyek beszerzése, a kiviteli tervek elkészítése, a hajók legyártása, valamint azok leszállítása a Sió folyón keresztül, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd. A kész hajók átadására a Balatonon kerül majd sor.

A hajók a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel és paraméterekkel rendelkeznek majd. A vízi járművek beszerzése a BAHART hajóflotta megújításának 1. ütemeként valósul meg. A társaság 2030-ra szeretné teljesen modernizálni a flottáját.

 

fotó/Drozd M.

 

A február 3-án vízre bocsájtott száztíz méter hosszú, impozáns Albertina hotelhajó elkészülte után az újabb megrendelés jelzi, hogy a komáromi hajógyár neve ismét kezd visszakerülni méltó helyére a szakmai köztudatba.

Az 1898-ban alapított komáromi hajógyár fél évszázadon át volt a keleti blokk egyik legjelentősebb hajóépítő és javító helye. A statisztikai kimutatások alapján mintegy 1800 hajót gyártottak itt az idők folyamán.

Reméljük, hogy a jövőben jócskán emelkedni fog ez a szám.

(komaromonline.sk, FL, forrás bahart.hu)

 

Hozzászólások

hozzászólás