komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi bor-festőművésznő alkotásait egyidőben állították ki Firenzében és Izraelben

 

Nehéz időkben még nagyobb szüksége van az embernek a művészetekre, a szépségre, mint az egyhangú hétköznapokon. Legyen az egy koncert, egy színházi előadás, egy film vagy egy olyan festmény, ami felkavar, lenyűgöz, magával ragad és az esztétikum hozzáadott erejével és energiával átformálja az érzéseinket, a gondolatainkat.

Mindezek mellett most egy kulturális esemény még a jövő és a jövőnk normalitásának szimbólumát is üzenetként hordozza magában. Ezért is határoztak úgy Firenzében, az európai kultúrtörténet egyik fellegvárában, hogy a múlt évben megrendezett rangos XII. Firenzei Biennálén nagy sikerrel bemutatkozó nemzetközi elismerésnek örvendő komáromi L. Nagy Judit borfestőművész (építészmérnök) különleges alkotásainak megismerésére ismét lehetőséget és teret adnak.

 

 

Arról, hogy pontosan miként is született ez a kiállítás a San Miniato al Monte román kori templom lábánál elhelyezkedő Michelangelo téren, a festőművésznő számolt be portálunknak: „Mindkét kiállítást – a tavaly augusztusit és az idei februárit is – technokrata korunk tette s teszi lehetővé. A tavalyi sikeres, kimondottan a BORarcKÉP-eimet bemutató firenzei kiállítást követően, a szervező kurátor asszony, Maddalena Grazzini, aki egyben a Florence Biennale egyik kurátora is, hivatalos meghívást intézett hozzám a 2021-es biennáléra. Januárban pedig érkezett tőle egy felkérés, hogy a mostani, egy hónapig tartó, virtuális kiállításra, állítsak össze egy újabb anyagot, amely a művészi tevékenységemet több oldalról is bemutatja. Így állt össze ez a mostani válogatás “A Women’s Circle” – avagy Női kör, amely a feminin energiákat ünnepli. A legelső címe: “Muse Green” (Múzsa zöldben), egy nagy méretű vászon nyomat; őt követi “Maya – The Goddess of the Illusion” (Maya – a káprázat istennője), egy BORarcKÉP (WINEporTRAIT); a trilógia, három különálló mix-media absztrakt festmény; a két jobb oldali, nagy kvadratikus festmény a borkép-festészetből továbbfejlesztett technikával készült: a “Blue Velvet” (Kék bársony) és a “Classic Panni”, ahol a bort gin illetve málna szesz, a föld egy részét ( amely alkotóeleme a borképeknek) a világ minden tájáról származó bio fűszerkeverék helyettesíti. Így lett az első egy gin arcképe, a második pedig a málna spirituszé. “

 

 

A nemzetközileg elismert komáromi L. Nagy Judit borfestő-művésznőnek korábban Zürichben, önálló kiállítás keretében mutatták be 70 festményét.

A képzőművészetek rajongói január 1-től március 1-ig, a firenzei kiállítással párhuzamosan, az Israeli Art Market által szervezett nemzetközi kiállításon is megcsodálhatják a komáromi művész különleges, borral festett alkotásait.

 

 

A különleges technika születésről L.Nagy Judit elmondta, hogy „Komáromban, egyszer futás közben, egy módosult, meditatív tudatállapotban született meg az ötlet. Egyszerűen lenyűgöz a bor, a maga komplex, bonyolult folyamataival, hiszen magába gyűjti mind a négy elemet (tűz, víz, föld, levegő̋) és transzformálja azokat, s ez az alkímiai folyamat, a teremtés ősi ereje, ott rejlik minden egyes cseppjében. Van azonban még egy tényező̋ – az ötödik elem: maga az ember, aki elméje, teste s szíve minden tudását adja a folyamathoz. Minden bornak karaktere és saját története van – az évjáratok pedig egy izgalmasan megújuló könyvtárhoz hasonlíthatók, amelyben minden évben új könyvek kerülnek a polcokra. Ezt az őserőt viszem bele az alkotási folyamatomba, amikor a borral, esetleg az adott származási helyről begyűjtött földdel keverve hozom létre egy-egy nemes nedű̋ „portréját”, ami azt jelenti, hogy a bor által kiváltott impresszióimat örökítem meg expresszív stílusban. Így születnek meg a BORarcKÉP-ek (WINEporTRAIT). A bio információs anyaggal ellátott, művészi terápiáknál is alkalmazott gouache festékhez, amelyet ma már egyre gyakrabban használok. Annak köszönhetően, hogy gyógynövényi komponenseket tartalmaz, az ezzel készített képekből kellemes kamilla, aloe, levendula… illat árad. Borral is kiválóan lehet párosítani, mert az akrillal ellentétben nem nyomja el annak illatát.”

L.Nagy Judit keresett remekművei Amerikától-Toscanáig a világ számos pontján láthatóak. Remélhetőleg nekünk, komáromiaknak is hamarosan lehetőségünk adódik megismerkedni az alkotásaival.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás