komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A hadsereg és a rendőrség hermetikusan körbezárta a nagyharcsási gócpontot

 

Megérkeztek Komáromba a szlovák hadsereg katonái, hogy erősítést nyújtsanak a városi és az állami rendőrségnek a vesztegzár alá vont nagyharcsási gócpont ellenőrzésében.

 

 

Komárom városának a január 26-val záruló országos szűrés eredményeinek összesítése óta komoly gondot okoz a Nagyharcsáson kialakult járványhelyzet. Míg a városban 1,33 százalékos volt a pozitivitás, addig az ottani lakók közt 4,37 százalékos volt. A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) a járvány elleni védekezés jegyében azonnali hatállyal elrendelte Nagyharcsás 61-es számú lakóházának karanténzár alá vonását, valamint kötelezte Komárom városát, hogy biztosítsa a karanténintézkedések betartásának ellenőrzését, továbbá gondoskodjon az érintett terület fertőtlenítéséről.

 

 

A járvány visszaszorítását célzó szigorú óvintézkedések bevezetése ellenére az ismételt mintavétel során a fertőzöttségi ráta nem csökkenő adatokat mutatott, hanem 4,37 százalékról 10,17 százalékra emelkedett a pozitivitás. A drasztikusan megemelkedett pozitív esetszámmal kapcsolatban Denisa Masárová regionális tisztiorvos elmondta, hogy az „Épületen belül a lakosok és a családok rendszeresen látogatják- és ezáltal riasztó mértékben fertőzik egymást. Mivel egy lakóegységben többen is laknak, nem egy esetben mire a család karanténja letelt volna, addigra a család valamelyik tagja ismét kapcsolatba került egy fertőzöttel, így valamennyien ismét izolációba kerültek. Mindent meg kell tenni a vírus ellenőrizetlen terjedésének megakadályozásáért, nem hagyhatjuk, hogy futótűzként terjedjen. Ezért került a lakótömb két hét karantén alá.“

 

 

 

„Jelenleg ebben a lakótömbben több tucat pozitív lakosról van tudomásunk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a lakóközösségen belül viharos gyorsasággal terjedő járványt megállítsuk. A fő problémát az okozza, hogy az érintettek nem tesznek eleget a karanténkötelezettségüknek. Ezért született meg a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal február 10-i rendelete, amely szerint meg kell akadályozni a fertőzött személyek mozgását a városban. A fenti rendelet betartása érdekében a katonaság, állami rendőrség és a városi rendőrség segítségével – akik a nap 24 órájában szolgálatot teljesítenek a helyszínen – teljesen lezártuk a házat. Csak azok hagyhatják el az épületet, akik már átestek a fertőzésen és ezt igazolni is tudják. A karantén letelte után mindenki újra le lesz tesztelve. “– tájékoztatott Varga Tamás alpolgármester.

 

(komaromonline.sk, FL)