komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A fel nem használt szavazólapokat nem vihetjük ki a szavazóhelyiségből

A parlamenti választások március 5-én, szombat reggel 07:00-tól este 22:00-ig tartanak.

A választáson minden szlovákiai állampolgár részt vehet, aki legkésőbb március 5-én betölti a 18. életévét. Választani csak személyi igazolvánnyal lehet. Útlevéllel nem lehet szavazni, mivel abban nincs feltüntetve a lakhely. Ezért még otthon ellenőrizzük  személyi igazolványunk érvényességét. Ha valakinek lejárt és éppen készítik az új igazolványát, a rendőrségen kapott hivatalos pecséttel ellátott igazolással is szavazhat. Aki nem tartózkodik bejegyzett lakhelyén a választás napján, másutt is leadhatja szavazatát, ha a lakhelye szerint illetékes önkormányzatnál kiváltja a választói igazolványt. Az igazolványt személyesen a választásokat megelőző napig, azaz március 4-ig kiválthatjuk. Írásban és elektronikus formában viszont csak február 15-ig lehetett igényelni az igazolványt az önkormányzattól, ahol állandó lakhelyünk van.

Akik külföldön élnek, postai úton szavazhatnak. Ennek a lehetőségét már korábban kérni kellett.

A szavazóhelyiségben a szavazólapokat csak azután kapjuk meg, hogy igazoljuk a személyazonosságunkat és aláírjuk a szavazólapok és a boríték átvételét.

A választás paraván mögött történik, itt kiválasztjuk a választani kívánt párt szavazólapját, ha úgy gondoljuk, bekarikázhatunk legfeljebb négy jelöltet, akiket előnyben szeretnénk részesíteni a listán, majd a szavazólapot a borítékba helyezzük és a választási urnába helyezzük.

Újdonság, hogy a fel nem használt vagy elrontott szavazólapokat az ezek számára kijelölt lepecsételt urnába kell dobni. Ha ezeket kivisszük, 33 eurós büntetést is kaphatunk.

(komarom.online, forrás: TASR)

Hozzászólások

hozzászólás