komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A Fedák, Komáromban

2019/9/19

Népszínésznő, aki Beregszászról hódította meg a Monarchiát. A Vígszínház, a Magyar Színház, a Népszínház, az Operettszínház, a Király Színház, Bécs, Berlin és Budapest sztárja. Fellépések Londonban, Párizsban és New Yorkban. Mérhetetlen becs- és szereplési vágy. A legnagyobb gázsik és az egyik első automobil Budapesten. Villa az Orbánhegyen, birtok és kúria Tótszerdahelyen. Németh László csodálta, Ady verset írt hozzá, Molnár Ferenc feleségül vette. És róla nevezték el a legnagyobb kontrát a rablóultiban.

Ez volt ő, a Fedák Sári. Beregszászról indult, Rákosi Szidi színi-iskolájának elvégzése után meghódította a világot, majd megjárta a poklot is. Szűcs Nelli önálló estje azzal a céllal jön létre, hogy a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének nem mindennapi életét megismerhesse a ma közönsége. Soha meg nem bocsájtható bűne a II. Világháború utáni politikai rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett szeretett hazájában színpadra. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincs visszaút, teljesen összeomlott és ez az állapot okozta idő előtti halálát.

 

 

Szűcs Nelli felgyorsítja az időt, két óra alatt él le egy teljes életet, járja be a mennyet és a poklot, fürdőzik sikerben, csillogásban és szerelemben, megmerítkezik szomorúságban, bánatban is, a szemünk előtt válik cserfes, játékos és élettel teli vidám lányból, kitaszított és meghurcolt, lelkileg és testileg is meggyötört idős asszonnyá, akitől elvették a legfontosabbat, azt, ami őt életben tartotta: a színpadot.

Szűcs Nelli szintén Beregszászról indult , nem csak Fedák Sáriról, hanem saját magáról is mesél, beavatja a nézőket életének apróbb részleteibe, és mindezt nem direkt kiszólással teszi. Érezni szavainak, mondatainak súlyán, mely gondolatok tükrözik művészetét, hitvallását.

Az előadás 2019. szeptember 30-án 19,00 órai kezdettel látható a Tatra moziban. Jegyek a mozi pénztárában kaphatók.

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás