komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A belváros szégyenfoltjának helyére kivilágított, színes szökőkút került – VIDEO

 

Nemzeti ünnepünk előestéjén a Nádor utcában átadták a felújított szökőkutat. A sokak által csak a város szégyenfoltjának hívott, jó egy évtizede működésképtelen, sorsára hagyott utcadísz felújítását Csémy Krisztián tervei alapján a Komárom város víz- és csatornaművei (KOMVak) vállalat finanszírozta a városi vízvagyon fejlesztésére fordítandó költségkeretből. Az 59 833 eurós beruházást az Aqua Slovakia kivitelezte.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója, Ján Beseda, az Aqua Slovakia kivitelező vállalat képviselője, valamint Csémy Krisztián építész, aki a 2006-ban épített szökőkút helyére igazi színes vízi attrakciót álmodott és tervezett meg.

 

 

Az eredeti, tizenöt évvel ezelőtt, a Nádor utca térkövezésével egyidőben elkészült utcai látványosságban a komáromiak nem sokáig gyönyörködhettek, mivel vízrendszeréből nemcsak elfolytott, de a közeli házak alaksorába is beszivárgott a víz. A fennálló hiba elhárítására technikai okok miatt lehetőség nem volt, így a város vezetése a teljeskörű átépítés mellett döntött.

Csémy Krisztián építész, aki a bécsi Alkalmazott Művészetek Egyetemén Zaha Hadid, korunk legmeghatározóbb és legrangosabb építészének stúdiójában csiszolhatta a pozsonyi és a budapesti egyetemeken már megszerzett tudását, egy nagy és három kisebb medencéből álló, 60-70 cm magas vízsugarú, az esti órákban megvilágított attrakciót tervezett, mely körül láthatóak azok a korábban medencefenékként funkcionáló márványlapok, melyek három nyelven ismertetik az arra járókkal a város és az erődrendszer rövid történelmét.

 

 

„A fejlesztés során többek között 6, egyenként 2040 kW teljesítményű vízszivattyút, szűrőszivattyúkat és egyéb pumpákat, LED fényeket és további lámpatesteket is beépítettek a kivitelezők. Elkerülendő a korábbi hibát, megfelelő szigeteléssel is ellátták a medencéket, illetve az egész vízrendszert – mondta Ruman Patrik. – A tervezéskor ügyelve lett arra is, hogy költséghatékonyan működjön, és akár kedvezőtlen körülmények között, például erős szélben és szálló por esetén, is gond nélkül, hosszú távon üzemeljen. Ennek érdekében a KOMVaK fokozottan ügyel majd a tisztaságra, és rendszeres karbantartást végez majd” – tette hozzá az igazgató.

A látványterveken lévő padokat a magántulajdonban lévő Kormorán homlokzatának rendbetétele, valamint a környező járdák, és a Lúdpiac térre átkötő út felújítása után, amire a város 120 000 ezer eurót szavazott meg, helyezik majd ki.

VIDEO:

(komaromonline.sk, FL, fotók Kollár Z.)

 

Hozzászólások

hozzászólás