komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A malenkij robotra hurcoltakat kutatják fel

DÉL-KOMÁROM – A Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete (KEBEL) szeretné felkutatni azon komáromiakat, illetve családjaikat, akiket malenkij robotra hurcoltak a volt Szovjetunióba. A túlélők vagy a hozzátartozók jelentkezését az év végéig várják! 

2015 a Gulagra hurcoltak emlékéve volt. Idén januárban ennek tiszteletére a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ), valamint a KEBEL közösen avatott emléktáblát a Monostori erőd falán.pokolbeli_vig_napjaim2

– Az Egyesület 2012-ben avatta fel azt az táblát, amely a Don-kanyarban elesett katonákra emlékeztet, két évvel később az I. világháború hőseinek tiszteletére állítottunk táblát, idén januárban pedig a Gulagra hurcolt komáromiak előtt róttuk le kegyeletüket a SZORAKÉSZ-szel közösen. Azonban ezekről az emberekről semmit sem tudunk. Arra vonatkozóan sincsenek pontos adatok, hogy hány komáromit hurcoltak el a Szovjetunióba. Szeretnénk felkutatni az esetleges túlélőket vagy a családtagokat, hogy a következő megemlékezésen felolvashassuk nevüket – mondta a KEBEL vezetője, Bágyi Ferencné.

A malenkij robot a második világháborút követő Szovjetunióbeli kényszermunka ismert magyarországi elnevezése. A „kis munka” valójában kemény fizikai megterhelést jelentett, hiszen a férfiakat és a nőket egyaránt a szovjet iparvidékre hurcolták, ahol aztán építkezéseken, bányákban dolgoztatták őket. Egyes adatok szerint 1862 helységből 101 686  férfit és 29 212 nőt, vagyis összesen 130 898 személyt hurcoltak el malenkij robotra hazánkból. A deportáltakról az itthon maradottak csak ritkán kaptak hírt, az elhurcolt férfiak és nők egyharmada soha nem tért haza.

A KEBEL ezúton is arra kér minden komáromit akinek családjában volt olyan, akit malenkij robotra hurcoltak, vagy túlélte a szovjet kényszermunkát, az vegye fel a kapcsolatot az Egyesülettel, a malenkijrobot.komarom@gmail.com e-mail címen. A jelentkezéseket 2016. december 31-ig várják!

(forrás: del.komaromi.varosi.hivatal)

Hozzászólások

hozzászólás