komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Isten éltesse Ica nénit a 80. születésnapján!

Oláh Imréné Domonkos Ilona szeptember 22-én töltötte be 80. születésnapját.

olah-ilona1

Oláh Ilona (Ica néni) 1936-ban született, a nagymegyeri gyermekkori évek után 1954-ben érettségizett Dunaszerdahelyen. Főiskolai tanulmányait 1958-ban fejezte be a Pedagógiai Főiskolán, ahol matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerzett. Még ebben az évben a komáromi magyar gimnázium tanára lett, ahol egészen az 1990-es évek derekáig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Tanárként kiegyensúlyozott, a szakmáját hivatásként megélő, a szeretet alázatával tanító pedagógus volt, aki a nehéz tantárgyak rejtelmeit is úgy magyarázta el tanítványainak, hogy azok mindenkit lekössenek. Hosszú évekig volt tagja a Magyar Tanítók Központi Énekkarának, majd saját maga is kórust alapított a gimnázium diákjaiból.
A felsoroltakon kívül tevékeny részt vállalt városunk egyházi és társadalmi életében is. A komáromi református egyháznak az első asszony-kurátora volt, a protestáns nőegyletnek most már több mint húsz éve ő az elnöke. Nagyrészt az ő kitartó munkájának köszönhető, hogy tizenöt év előkészítő munkái után 2007-ben Komáromban felállították Csokonai Vitéz Mihály szobrát. Még ugyanebben az évben a budapesti Mátyás templomban a vitézi eskü letétele után a Vitézi Rend tagjává avatták az ifjúságért végzett munkájáért valamint a civil kezdeményezésekben vállalt aktív részvételéért.
Komárom Város Polgármesterének díját 2003-ban kapta meg. 2012-ben pedig elnyerte Komárom Városa Pro Urbe-díját.

2013-ban a több évtizedes matematika- és fizikatanári, valamint a magyar kultúra megőrzéséért végzett munkássága elismeréseként Magyar Örökség díjat kapott a komáromi Oláh család: Oláh Imre és felesége, Oláh Imréné Domonkos Ilona, valamint Oláh György. A díjat Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.

38650
„…az ókori gondolkodókkal ellentétben azt állítom: akit az Úr Isten szeret, abból akár pedagógust is csinálhat. Őseim öt generációra visszamenőleg kántortanítók voltak, ahogyan a férjem, sógorom is tanár volt. Az ő példájuk alapján meggyőződéssel vallom: a jó pap holtig tanul, a jó pedagógus halála után is tanít” (Oláh Ilona)

Ica néninek kívánunk nagyon jó egészséget, boldogságot. Isten éltesse még sokáig!

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás