komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Törvénytelen túlmerítések a városi hivatalban

A képviselő-testület jóváhagyása nélkül „tologatták” a pénzeket.

Több mint 500 ezer eurót “csoportosított át” tavaly a városi hivatal az önkormányzat által jóváhagyott költségvetésben, mégpedig a képviselők tudta és beleegyezése nélkül. Ez pedig törvényellenes – áll a főellenőr jelentésében, amelyet hétfőn tárgyalt meg a testület.

vedenieA Csintalan Miklós által készített beszámolóból kiderül, hogy a legnagyobb túlmerítés a szemételhordás (+143 ezer euró), az esővíz-elvezetés (+69 800 euró), valamint a városi tulajdonú lakások karbantartási és javítási alapjába történő befizetés (+150 ezer euró) esetében volt, de a hivatal működtetése (karbantartás, javítás, energiaellátás) is 40 ezer euróval többe került a tervezettnél. A vitában felszólaló képviselők nem azt vitatták, hogy szükség volt-e vagy sem az egyes tételek megemelésére, viszont a mód, ahogyan azt a hivatal tette, nem volt összhangban az idevágó törvényekkel. A költségvetés-módosítás ugyanis testületi hatáskör, azt sem a polgármester, sem a hivatal nem írhatja felül. A képviselők szerették volna Fekete Tamás hivatalvezető szájából is hallani, hogy a hivatal törvénysértő módon járt el, de a hivatalvezető többszöri sürgetésükre is csak annyit mondott: „minden ott van a főellenőr jelentésében”.

Andruskó Imre képviselő társai szemére vetette, hogy míg máskor 500-1000 eurós tételekről képesek órákig vitázni, addig egy félmilliós túlmerítés tárgyalásakor nem szólnak hozzá a témához. Úgy vélte, az elmúlt 10 év során nem fordult elő, hogy a hivatal a testület beleegyezése nélkül „tologatott” ide-oda pénzeket. Szabó Béla – a pénzügyi bizottság elnöke – is a pénzek törvénytelen felhasználását emelte ki. Bohumír Kóňa, a hivatal pénzügyi osztályának vezetője azzal védekezett, hogy valamennyi megemelt tétel indokolt volt. Csintalan Miklós a vita végén megjegyezte: az általa javasolt intézkedéseket a hivatal tudomásul vette, nem fogalmazott meg azokkal szemben ellenvetéseket, és ha azokat betartják, akkor a jövőben elméletileg nem fordulhat elő hasonló törvénysértés.

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás