komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A városi hivatal vizsgálja a szemétilleték fizetése körüli engedményeket

MEGOSZTÁS:

A szemétilleték fizetése alól bizonyos esetekben felmentést kaphatnak a lakosok. Évente több ezren élnek is a lehetőséggel. A felmentés lehetőségeiről egy általános érvényű rendelet szól, amely alapján eljárhat a hivatal – írja a Komáromi Lapok.

Az elmúlt években olyan változás lépett életbe, hogy nem előre kaphatják meg a lakosok a felmentést, hanem az év végén, a kérvények és igazolások (pl. távollét) bemutatásával, új végzés kiadásával visszatérítik a befizetett összeget, vagy bizonyos esetekben (pl. iskolalátogatás) az összeg egy részét. Az elmúlt időszakban több esetben érkezett visszajelzés a szemétdíj fizetésének felmentésével kapcsolatosan. A korábbi években elfogadott igazolásokat az idén nem fogadta el a hivatal, ami miatt nincs mód az illeték csökkentésére. Az ügy hátterében a megváltozott általános érvényű rendelet áll. A hivatal készíti a változá- sokat a helyzet megoldására. Múlt év végén az illeték fizetéséről szóló általános érvényű rendelet megváltozott. Csintalan Miklós főellenőr több olyan változtatást javasolt, amely szerint a felmentések is pontosításra kerültek. A lehetőségek közül kikerültek az általános megnevezések, egy pontos lista szabályozza a kedvezmény megszerzésének lehetőségét. A változást az ügyészség is kérte, mondván a rendeletnek egyértelmű szabályokat kell lefektetni. A mostani panaszok többségét az jelentette, hogy a felsorolásból kimaradt az átmeneti lakhelyre való hivatkozás. Korábban ezt a hivatal el tudta fogadni, addig az új felsorolás szerint a hivatal már nem tudja azt figyelembe venni, mivel kimaradt a pontosított rendeletből. Az esetek száma fokozatosan gyarapodik, a hivatal próbálja kezelni a kialakult helyzetet. A gazdasági és pénzügyi osztály és a főellenőr közösen vizsgálják az ezzel kapcsolatos panaszokat, megoldást keresve.

Míg a főosztály a szabályok pontos betartására hivatkozik, az ügyészi figyelmeztetés alapján, addig a főellenőr a törvényekre hivatkozva, túl bürokratikusnak ítéli meg a hivatal eljárását. Közös megegyezés alapján a hivatal útmutatást kér az adóhatóságtól, hogy miként kell eljárnia. – Az adóhatóság álláspontja alapján keressük majd a megoldás lehetőségét. Célunk, hogy segítsünk a lakosoknak, de a törvényeket és a rendeleteket be kell tartanunk. Szeretnénk megoldást találni az idei évre is, de a jövő évre vonatkozóan már készítjük elő a rendelet módosítását, hogy ilyen esetekre ne kerüljön sor – fogalmazott Bohumír Kóňa, pénzügyi főosztályvezető. Az adók és az illetékek módosítása év közben nem lehetséges, a változások az általános érvényű rendeletben, csak január elsejétől léphetnek érvénybe. A pénzügyi főosztályvezető hozzátette: – Az adók és illetékek fizetése soha nem lesz népszerű dolog, de a becsületes komáromiak érdeke a szabályok betartása, ami mindenkire egyformán érvényes. A játékszabályokról ez esetben is a képviselők döntöttek, a hivatal feladata a végrehajtás. A pénzügyi osztályhoz eddig több mint 1500 felmentéssel kapcsolatos kérvény érkezett, amelynek több mint felét már kedvezményesen elbírálták. Ez a kérvények 5-6 százalékát érintik.

Amennyiben az adóhatóság is megerősíti, hogy az érvényes rendelet nem ad módot a felmentésre az átmeneti lakhelyre vonatkozóan, a hivatal még ebben az évben más módját keresi majd az érintettek eseteinek megoldására. Amennyiben a hatóság szerint az érvényes rendelet mégis teret enged az ilyen felmentéseknek, úgy a hivatal azonnal kezelni fogja az ilyen jellegű kérvényeket.

(mstvkn)

Hozzászólások

Show Buttons
Hide Buttons