komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Egy komáromi fiú, akit felvettek a Cambridge elitegyetemre

A világ egyik leghíresebb elitegyetemére, a Nagy-Britannia-i Cambridge-re bekerülni nem kis dolog. Ez a világ egyik legrangosabb és legmagasabban jegyzett egyeteme, amely a világ Top 5 egyetemének egyike, számos esetben első helyezettként. Mégis van egy komáromi fiú, akinek ez sikerült. Ő Juro Halabrín, akivel a terveiről beszélgettünk.

Bemutatkoznál az olvasóinknak? Ki is az a Juraj Halabrin?

Komáromi srác vagyok és már egészen kicsi koromtól izgatott, miként működnek a körülöttem lévő dolgok. A Komenský Alapiskolába jártam, ahol leginkább a matematika érdekelt, sokat köszönhetek Vierka Harmatová osztályfőnökömnek, majd Ivan Varga matematikatanáromnak. Marián Vidovenec, az ógyallai csillagvizsgáló munkatársa által vezetett csillagászati szakkörön lehetőségem volt bepillantani a csillagászat rejtelmeibe és ennek a tapasztalatnak köszönhetően jutottam el az asztrofizikán keresztül a fizikához. Középiskola tanulmányaimat a kétnyelvű Jur Hronec Gimnáziumban végeztem Pozsonyban, mivel szerettem volna tökéletesíteni angoltudásomat. Itt több, a matematika és a fizika terén kiemelkedő tudású emberrel találkoztak, akik készséggel adták át tudásukat.

Juro Halabrín

Természettudományi érdeklődésemnek köszönhetően már az alapiskolában különböző versenyeken vettem részt, és fokozatosan a nemzetközi megmérettetésekre is eljutottam a szlovák csapat tagjaként. Az első a 2013-as görögországi csillagászati és asztrofizikai nemzetközi olimpia volt, majd a további években Romániában, Indonéziában és Indiában képviselhettem Szlovákiát. Ezekről a versenyekről két elismerő oklevéllel és két bronzéremmel tértem haza. Ami a fizikát illeti, amelyhez ugye a csillagászaton át jutottam el, ebből a tantárgyból szintén többször kijutottam a nemzetközi olimpiára, Svájcba és Indonéziában is bronzérmet nyertem, és tagja voltam az Oroszországban megrendezett Fiatal Fizikusok Tornáján ezüstérmet szerzett szlovák csapatnak.

Peter Pellegrini, Szlovákia kormányának alelnökével (foto/FB)

Mikor döntöttél Cambridge mellett és miért pont az ottani egyetemet választottad?

Először a görögországi csillagászati olimpia előtti nyári felkészítő táborban fordult meg a fejemben a külföldi egyetem lehetősége, a csapat egyik tagja ugyanis éppen akkor készült egy jó nevű angliai egyetemre. Nagyon csábítóan hangzott a dolog, de nem túl reálisan. Ennek ellenére elkezdtem utánajárni, hogy én miként juthatnék ki hasonló egyetemre, és amikor érettségiztem, több angliai egyetemre beadtam a jelentkezésemet, köztük az University of Cambridge-re, amit leginkább szerettem volna. És sikerült!

Konkrétan mit fogsz ott tanulni?

Természettudományi tárgyakat, a fizikára fókuszálva. Az első évfolyamban négy modult választottam: fizika, matematika, informatika és anyagtudomány. Az alapképzés három évig tart (Bachelor of Arts), de szeretném az egyéves mesterképzést (Master of Natural Sciences) is elvégezni.

Juraj Draxler, Szlovákia ex-kultúrminiszterével

Mik a jövőbeni terveid? Milyen célokat tűztél ki magad elé?

Bízom benne, hogy Cambridge-i egyetemi tanulmányaim segítenek abban, hogy magasan képzett szakemberré váljak, és előre viszik kutatói pályámat. A célom, hogy a kutatóként dolgozzak, ami külföldön egyszerűbbnek tűnik. De nem zárom ki azt sem, hogy a gyakorlati szférában helyezkedek el, mert szeretnék visszatérni hazámba. Úgy gondolom, hogy a fiataloknak ki kellene menniük tanulni, tapasztalatokat szerezni, és aztán visszatérni szülőföldjükre, és annak előre haladását segíteni.

További sok sikert és kitartást kívánunk a tanulmányaidhoz, Juro!

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás