komaromonline.sk
HÍREK
55. JÓKAI NAPOK – Ünnepélyes díjkiosztás
  •   

Az 55. Jókai Napok elérkezett mondhatni az utolsó napjához, hisz vasárnap már csak az ünnepélyes díjkiosztás vár a fesztiválozókra.

Szombaton két versenyelőadást láthattak a nézők. Az első az ÁLLATI SZÍNHÁT avagy SZÍNÉSZFARM, George Orwell Állatfarm című műve által inspirált szerkesztett játék volt a dunaszerdahelyi NOVUS ORTUS Diákszínpad tolmácsolásában. Michač Gábor díszlet-,jelmez- és bábtervező úgy vélekedett az előadásról: “Csodálatos és gazdag irodalmi anyagot adoptálni egy megpróbáló feladat. Azt hiszem, hogy dramaturg nélkül vagy egy szöveghez értő ember nélkül ebbe belevágni nem érdemes. Ugyanúgy, ahogy színpadi mozgást beállítani, mozgáshoz értő szakember nélkül szintén egy hatalmas feladat. Tehetséges és ígéretes fiatalok félig-meddig improvizációs játékát láthattuk most, ami viszont a felütéshez képest egy picit kevésre sikerült.”

 

 

A fesztivál utolsó versenyelőadásában pedig a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad mutatta be KATA, A MAKRANCOS című adaptációját William Shekespeare A makrancos hölgy című műve alapján.

“Úgy gondolom, hogy egy tapasztalt rendezőpáros most engem nem tudott meggyőzni arról, hogy ez a fiatalokból jövő legaktuálisabb probléma. De lehet, hogy ez már az én életkorom következménye. Nagyon szeretem, vagy ugyan nem nagyon szeretem azokat a diákelőadásokat, amikor alkotó módon a saját problémáikat, prezentálva a saját alkotásukkal és szövegükkel jönnek elő. Igazából kétségem sincs afelől, hogy azok a kérdések, gondok, amik felmerültek vagy szóba kerültek, azok tényleg érdekelték őket, és fontosak voltak számukra. De a színházi forma az egésznek a tempója, a dinamikája színpadi ötleteknek elvonatkoztatott volt, ezáltal nem tudott meggyőzni arról, hogy ez a diákoknak a legbelsőjéből jött. Egy mondattal: nem volt meggyőző. “- mondta el véleményét az előadásról Hizsnyan Géza színházi szakember.

 

Öt órakor a fesztivál kísérőprogramjaként mutatta be az őrsújfalusi ÉS?! Színház Soóky László, Az önmagát mosdató szerecsen című tragédiáját, melyet az alkotók röviden úgy jellemeztek: “Tragédia? Egy, azaz 1 felvonásban, mert a forradalom és a rendszerváltás nem szünetel.”

Szombat este hét órakor a fesztiválozók és a város képviselői megkoszorúzták a nagy mesemondó, Jókai Mór szobrát. Este nyolc órakor pedig a sokak által várt Nézőművészeti Kft. tolmácsolásában Tasnádi István A fajok eredete című műve – Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs koprodukciójában- aratott hangos sikert. “Darwin azonos című művéből kindulva egy olyan formai kísérletre vállalkoztunk, amely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel. Az emberi faj kezdetben molekuláris szinten létezik, majd egyre magasabb anyagi szinten szerveződnek, mígnem röpke néhány milliárd év elteltével létrejön a Szellem, és a közvetítő anyaga a Nyelv, melynek segítségével az addig gesztikus történetmesélést felváltja az élet létrejöttének verbális elbeszélése.”- áll az előadásról szóló tájékoztatóban.

“A fajok erdetével az evolúció furcsaságait szerettük volna megkapirgálni. Hogy is van az, hogy az evolúciós piramis csúcsán mi, emberek vagyunk, és nem a nálunk egyébként sokkal intelligensebb és szorgalmasabb hangyák? Találtunk egy olyan dokumentumot, ami az alapötletet adta ehhez az egészhez. Angliában a csirkéket úgy keltetik, hogy körülbelül tizenöt darab csirkét betesznek egy szűk ketrecbe, és nem engedik őket mozogni éppen azért, hogy jól hízzanak. Ettől viszont nagyon idegesek lesznek, így nem esznek eléggé. Rájöttek, hogy nem szabad mozgatni őket, hanem az ingerhiányukat kell kielégíteni. És ezt most nagyon komolyan mondom, plazma TV-ket helyeztek el a ketrecek előtt és elkezdtek sorozatokat vetíteni a csirkéknek, akik miközben nézték- például a Dallast- nagyon jól ettek. Mivel a csirkék túl hamar kiismerték az ilyen szappanoperák fordulatait, innen a mi ötletünk, hogy csináljunk művészfilmet a csirkéknek. (…) Ez az alap. Innen indul, és a végét majd meglátja, aki megnézi.”- nyilatkozta egyik tévéinterjújában Scherer Péter, a darabban lecsúszott producert játszó színművész, aki a csirkék számára megrendelte A fajok eredete című film elkészítését.

A szombati napon a fesztivállal párhuzamosan zajlott a XI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál is.

 

fotó/Drozd Milan

 

fotó/Drozd Milan

 

fotó/Drozd Milan

 

fotó/Drozd Milan

 

Az 55. Jókai Napok ünnepélyes díjkiosztására vasárnap, 10:00-kor kerül sor a Komáromi Városi Művelődési Központban.

Díjazottak:

Fődíj: Lüszisztraté- Apropó Kisszínpad, Fülek
Nívódíj- felnőtt színjátszó együttes: Nánai Színjátszócsoport, Nána- A látnok
Nívódíj- diákszínjátszó együttes:
GIMISz Diákszínpad, Komárom- Ecce homo
SzondySokk Diákszínpad, Ipolyság- Bizalom
Legjobb férfi alakítás díja: Nagy Ákos- Orgon alakításáért a komáromi VISZTA Tartuffe című előadásában
Legjobb női alakítás díja: a zsűri nem adta ki
Ferenczy Anna-díj: Homolya Krisztina- Eszter alakításáért a kassai KGSzT Volt egyszer egy popfesztivál című előadásban
Rendezői- csoportvezetői díj: Kiss Péntek József
Legjobb színpadi mozgás díja: GIMISz Diákszínpad, Komárom- Ecce homo
Legjobb színpadi látvány díja: Lüszisztraté- Apropó Kisszínpad, Fülek
Gergely József-díj- a zeneszerzői és előadói teljesítményért: Csóka Dávid- GIMISz Diákszínpad, Komárom- Ecce homo
Díj a zenei közreműködésért: Varga Szabolcs- Sycorax Diákszínpad- Ahogy tetszik
Epizódalakítások díja:
Bukovszky Orsolya- GIMISz Diákszínpad, Komárom
Horňák Lili- KGSzT, Kassa, Pinceszínpad, Kassa
Kuzma Dávid- SzondySokk Diákszínpad, Ipolyság

 

(komaromonline.sk- MA, forrás: Art Cinema, fotók: Kádek Péter, Drozd Milan)

Bajkai Csengel Mónika szervező az 55. Jókai Napokról – PROGRAM  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook