komaromonline.sk
HÍREK
55. Jókai Napok Komárom – 3. rész – FOTÓK
  •   

“Színház az egész világ,
És színház benne minden férfi és nő:
Fellép és lelép: s mindenkit sok
szerep vár
Életében.”
(William Shakespeare)

A pénteki nap első előadását a királyhelmeci Sycorax Diákszínpad mutatta be. Ők William Shakespeare, Ahogy tetszik (As you like it) című komédiáját állították színpadra. Ez a reneszánsz musicalként is emlegetett darab, méltán tartozik Shakespeare leggyakrabban játszott művei közé, mely nem akar mást, csak szórakoztatni. “Történik Olivér házában, Frigyes herceg udvarában, valamint az ardeni-erdőben, vélhetőleg Franciaországban. Egy nagyerejű vitéz, miként nálunk Toldi, legyőz egy bajnokot. Bár testvére ármánya miatt meg kellett volna halnia a párviadalban, mégis az ő fejére kerül a győztesnek járó koszorú. És ezzel kezdetét veszi a vesszőfutása. Előbb csak bátyja, majd uralkodója haragja elől, utóbb egyenest a száműzetésbe. Vigaszul csupán egy mosoly, egy fehér lánykézből kapott amulett és az öreg szolgája sírig hű ragaszkodása szolgál. Ám az ardeni-erdő mélyén további barátokra, igaz szerelemre és elűzött hercegének birodalmára talál.”- állt az előadás tájékoztatójában.

 

“Mindannyian vágyunk a szabadságra és a felhőtlen szerelemre, szeretnénk elvonulni a társadalmi konvenciók elől egy olyan helyre, ahol élvezhetjük az életet, rálelhetünk a boldogságra. Én is rá akartam lelni a boldogságra, illetve nevetni egy jót, elgondolkodni kicsit… Ennyi elvárásom volt, mikor beültem a színdarabra, azonban enyhe hiányérzetem lett a jelenetek nézése során, ugyanis számomra a humora laposra sikeredett. Persze voltak egész jól időzített, megszólaltatott humor morzsák, de sajnos úgy éreztem, hogy erőtlen volt. “-vélekedett az előadásról, a fesztivál diákrecenzora.

 

 

 

 

Délután egy órakor mutatták be az ipolysági SzondySokk, N. Tóth Anikó és a csoport: BIZALOM etűdök emberi kapcsolatokra című drámajátékukat. A csoport igényes, ám a kamaszok számára nagy jelentőséggel bíró témát -bizalom-drámajátékok és improvizációs gyakorlatok során dolgozta fel. Mi is az a bizalom? Mikor rendül meg? Hogyan rendül meg a kamaszok bizalma kapcsolataikban? “Ismerem ezt a csapatot. Egy nagyszerű gyerekszínjátszó csoportból most lett egy egészen remek diákszínjátszó csapat. Felnőttek és ez a szellemesség, könnyedség, elegancia, ami ebben az előadásban van engem lenyűgözött. Végigsodort magával. Csodálatos és fontos az, hogy ennek a korosztálynak az egyik legfőbb kifejező eszköze az a humor és, hogy ebben mennyi mindenről lehet szólni, milyen mélyen. “- mondta el a véleményét az előadásról Perényi Balázs, színikritikus és drámatanár.

 

 

A pénteki nap utolsó előadása a Bingó című zenés komédia volt, Michel Tremblay Sógornők című drámája nyomán a losonci Kármán József Színház tolmácsolásában. Az eredeti darabot, a rendező Máté Krisztián és felesége, Németh Anna átdolgozta, és ebből született meg a Jókai Napokon bemutatott előadásuk. A mű kerettörténete annyi, hogy egy nagyváros lakótelepén élő családanya bélyegek és matricák formájában hatalmas nyereményt nyer, melyet csak akkor tud levásárolni, ha már mindet füzetekbe ragasztotta. Az asszony meghívja testvéreit, sógornőit, szomszédait erre az igazán furcsa “ragasztó-partira”, ahol sok mindenre fény derül. Az előadást nyelvezet miatt csak 15 éven felüliek számára ajánlották, így a közönségből is vegyes érzelmeket váltott ki.

…folytatjuk…

(komaromonline.sk-MA, fotók: Kádek Péter)

Kapcsolódó cikkek:

Bajkai Csengel Mónika szervező az 55. Jókai Napokról – PROGRAM


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook