komaromonline.sk
HÍREK
55. Jókai Napok Komárom – 2. rész – FOTÓK
  •   

A tegnapi Rév-ben tartandó fesztiválklubb emelkedett hangulata után, a mai programban sem csalódhatott senki a Jókai Napokon.

Csütörtök első előadását a kassai KGSzT színjátszó mutatták be Volt egyszer egy popfesztivál címen. Erről a popfesztiválról tudni illik, hogy készült róla egy képzelt riport, pont ahogy azt Déry megírta és Adamis és Presser dalba álmodta. Ötven évvel az akkori popfesztiváli események után egy gimnazista színjátszó csoport állította színpadra a saját riportját, melynek csak keretéül szolgált az eredeti szöveg és történet. A kassaiak a 20. század nagy problémáit feszegették, bár egyes vélemények szerint hiányzott belőle a musicalekhez szükséges energia, míg mások kimondottan dícsérték a dalokat és a színészi játékot.

 

 

Arisztophanész Lüszisztraté című színjátéka volt a csütörtöki nap második versenyelőadása a füleki Apropó Kisszínpad tolmácsolásában. Lüszisztraté, athéni asszony összegyűjtötte városának asszonyképviselőit, és megeskedte őket, hogy megtagadják testüket a férjüktől mindaddig, amíg azok nem hajlandóak véget vetni a két állam közt (Athén és Spárta) húsz éve dúló háborúnak. Így mikor Spárta sszonyait is sikerült rábírnia sztrájkra, a két hadviselő fél férfiai kénytelenek voltak békét kötni. Talán nem merész azt mondani az előadásról, hogy ez aratta a fesztiválelőadások eddigi legnagyobb sikerét mind a közönség körében. Ezt a zseniális előadást, állótapssal jutalmazta a közönség.

 

 

Csütörtök délután még egy harmadik előadás is belefért a fesztivál programjába, amely a Látnok című játék volt a Nánai Színjátszócsoporttól. Ők tizenhárom év után jelentek meg újra a fesztiválon. A cseh szerzőpáros darabját tudomásuk szerint csak ők játszanak magyar nyelven. “Nagyon örvendetesnek tartom, hogy egy ilyen nagymúltú színjátszó csoport újra megjelent a Jókai Napokon, és igazolta, hogy a színjátékos tapasztalat, a színészi képességek, amiket a csoporttól egyéb versenyeken és fesztiválokon láthattak a nézők, az itt is működik. Kiválasztottak egy szellemes és ötletes művet, amivel nagyon tartalmasan szórakoztatták a közönséget.”- fogalmazta meg gondolatait az előadásról Hizsnyan Géza, színházi szakember.

 

 

“Ha időnk engedi, egy hosszú fárasztó nap után, ugorjunk le a Klapka térre, kóstoljunk bele Komárom változatos ízeibe, nyaljunk el egy hűsítő hideg fagyit, igyunk meg egy laza hosszú kávét, vagy dobjunk be egy jól megérdemelt hideg sört, fordítsunk időt a városra, hiszen, ha mi nem, ki fogja helyettünk megtenni?( …) Mindenestre úgy vélem, a kemény munka fáradalmaira nincs jobb recept, mint egy kellően hangulatos és frissítő előadás. “- fogalmazott Nagy Viktor Egy gondolat bánt engemet című kedvcsinálójában.
Fogadják meg a tanácsát, mert holnap is érdemes lesz kilátogatni az 55. Jókai Napokra!

…folytatjuk…

( komaromonline.sk- MA, fotók: kadekpeter.eu – Kádek Péter, a Jókai Napok vezető fotósa)

Kapcsolódó cikkek:

55. Jókai Napok Komárom – 1. rész – FOTÓK


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook