komaromonline.sk
HÍREK
55. Jókai Napok Komárom – 1. rész – FOTÓK
  •   

“…Kutatlak, kereslek, szeretlek…”- hát, megtaláltunk!

Június 12 és 17 között mi is megtaláltuk az amatőr színjátszósok Mekkáját, ugyanis a tegnapi nap- a Selye János Gimnázium szavalói és verséneklői valamint a Hugo Kauder Trio közreműködésével- ünnepélyesen megnyitották az 55. Jókai Napokat.

Elhangzott, hogy Jókai szülővárosa elképzelhetetlen e fesztivál nélkül, és a szervezők mindent megtesznek, hogy a színházszűz és beavatott közönség számára is élvezetessé tegyék azt.

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

A hivatalos megnyitón megjelent Stubendek László, Komárom Város polgármestere, Keszegh Béla alpolgármester, Rigó Konrád államtitkár, Čerťanská Dagmar valamint több városi képviselő is.

 

 

Rigó Konrád köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a színháznak meg van a maga szaga. Szaga van és nem illata, és ez az illat nagyon sokféle. Ezt aztán lehet szeretni vagy nem szeretni. Aki ezt a műfajt megszereti, az nem szabadul könnyen, és ez a legjobb dolog ami történhet vele. Egyszerre neveltet és nevettet, és ami a legfontosabb, értelmiséget nevel. Szerinte ezért is olyan fontos a komáromi Jókai Napok minden felvidéki magyar számára.

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

Stubendek László beszédében üdvözölt minden amatőr és kevésbé amatőr színjátszót a szlovákiai magyarok fővárosában, és elmondta, nagyon örül, hogy a Jókai Napok ily módon hozzájárul, hogy Komárom kulturális főváros legyen. A zsűrinek nehéz, de igazságok döntéseket a fesztiválózóknak pedig jó szórakozást kívánva, ünnepélyesen is megnyitotta az 55. Jókai Napok rendezvény sorozatot.

 

Már kedden, este nyolc órakor le is zajlott az első előadás melyen a kassi Pinceszípad adta elő Csehov “drámaiatlan” drámáját, a Leánykérést. A Leánykérésben Csubukov (Novella László) érett atyaként felfogja, hogy nagyszájú leányát Natalját (Horňák Lili) végre valaki feleségül venné, hacsak közbe nem jön a Bivalyrét tulajdonjogi kérdése, illetve a vadászkutyák alkalmassága a tűzről pattant lány és kérője, a szívbajos Lomov (Vasík János László) között. Ezt a negyvenperces szkeccset kicsit kétkedeve fogatta a zsűri és a közönség is. A Visszhang recenzora, Kantár Máté úgy fogalmazott “csak akkor érdemes klasszikushoz nyúlni, ha tudnak újat mutatni, de ez itt nem történt meg. Valamint az előadásból hiányzott a dinamika, és nem biztos, hogy a közönség a humorosságán nevetett.”

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

A fesztivál második előadásaként, Moliére Tartuffe című komédiáját Parti Nagy Lajos átiratában hazaiak, az Ipari Szakközépiskola színjátszói (VISZTA) mutatták be . A történetet magát, valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, viszont a darab visszhangja hasonló volt, mint az elsőé. Annak ellenére, hogy hosszú idő után ez mondható a VISZTÁSOK legjobb darabjának.

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

Miért vagyunk a világon? Mi dolgunk benne? Honnan jöttünk? Hová tartunk? Mi motivál? Mi visz minket előre? Ilyen és hasonló kérdéseket feszegetett a Selye János Gimnázium színjátszó csapata, a GIMISz, ECCCE HOMO Weöres Sándor verseire alapozott darabjában, melyhez három drámarészletet is felhasználtak (Szentivánéji álom, Barabbás, Az ember tragédiája). Annyi bizonyos, hogy nem akármilyen kombináció volt ez, de működött.

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

fotó/Kádek Péter

 

…folytatjuk…

( komaromonline.sk- MA, fotók: kadekpeter.eu – Kádek Péter, a Jókai Napok vezető fotósa)

Kapcsolódó cikkek:

Bajkai Csengel Mónika szervező az 55. Jókai Napokról – PROGRAM


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook